Υψηλές θερμοκρασίες και το Σάββατο και κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) υπάρχει για μια σειρά περιφερειών ανά την ελληνική επικράτεια για αύριο Σάββατο (15 Ιουλίου), σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Οι περιφέρειες που τοποθετούνται στο προτελευταίο επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς είναι η περιφέρεια Αττικής, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), η περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, και ΠΕ Ικαρίας).

Κίνδυνος πυρκαγιάς ΓΓΠΠ
ΓΓΠΠ

Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, έτσι ώστε να προβλεφθεί η αυξημένη ετοιμότητα για την προστασία από τις πυρκαγιές με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τους.

Ταυτόχρονα, συστάσεις απευθύνονται και στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, γίνεται έκκληση στους κατοίκους να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199) σε περίπτωση που αντιληφθούν την εκδήλωση φωτιάς. Για περισσότερες πληροφορίες συνίσταται μια επίσκεψη στην επίσημη σελίδα της ΓΓΠΠ.

Σημειώνεται πως η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενός ισχυρού κύματος καύσωνα, με τα θερμόμετρα να αναμένεται να ξεπεράσουν το 40αρι αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στις 15/7 Σάββατο, οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν λίγο να υποχωρούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 16/7 και τη Δευτέρα 17/7 προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί